mandag 28. september 2009

Personvernet forsvinner

Hva er det med iam.no?

1) iam.no har, kanskje, stjålet profilbildet ditt. Det bildet du la ut på f.eks. Facebook er ditt bilde som er beskyttet av opphavsrett. Legger du ut et bilde av deg selv på internett betyr ikke det at hvem som helst kan bruke det, (selv om det motsatte ser ut til å være en utbredt "misforståelse"). Om så er tilfelle med iam.no, stiller iam.no i klasse med pornonettsteder som stjeler profilbilder av smukke ungpiker og bruker bildene i eget øyemed.

Det tas forbehold om at iam.no kan ha en avtale med nettstedet/nettsamfunnet hvor bildet opprinnelig var lagt ut, som igjen kan ha klausuler som tilsier at de bilder du som bruker legger ut kan benyttes av det aktuelle nettstedet/nettsamfunnet og dets forretningspartnere. Mange tenker kanskje ikke over dette i det de legger ut bilder av seg selv.

2) Du tvinger å registrere deg for å redigere din såkalte "profil" hos iam.no. Du får ikke slette opplysningene om deg, kun redigere dem. For å kunne registrere deg du fore iam.no med (og bekrefte) enda flere opplysninger om deg selv, som f.eks. korrekt telefonnummer, e-postadresse etc. Disse opplysningene forbeholder iam.no seg retten til å bruke i markedsføringsøyemed, både for seg og sine forretningspartnere. Det kan bety at du får postkassen full av tilbud om slankepiller og bokklubbøker, og såkalt skreddersydd reklame (basert på cookies), alt sammen direkte adressert til din hjemmeadresse.

3) Ønsker du å kontakte iam.no har de ingen telefon du kan ringe. Du kan bruke kontaktskjemaet, men er da tvunget til å føre opp informasjon om deg selv (som navn og e-postadresse), eller det fungerer ikke å sende avgårde kontaktskjemaet. Du kan sende en e-post fra din egen e-postadresse, men hvilke garantier finnes for at det i årene framover ikke kommer mengder med søppelpost i retur (både fra iam.no og deres forretningspartnere)?

Det ligger mye informasjon om enkeltpersoner tilgjengelig på internett. Noe av denne informasjonen har folk selv gjort tilgjengelig, og noe er gjort tilgjengelig av statlige etater (skatteetaten) eller private firmaer (telefonkatalogen.no/Eniro). Informasjon om ligning får man ikke gjort mye med, men: Legger man selv ut på internett opplysninger om egen person, er det (som oftest) på ett spesifikt nettsted man ønsker (og forventer) at disse opplysningene skal være tilgjengelig. Med hvilken rett kan så andre personer, og i dette tilfellet et firma, kopiere opplysninger (fra et nettsted til et annet), uten å på forhånd godkjenne dette med opplysningenes "rettighetshaver"? Flere har klaget på at opplysninger hos iam.no ikke er korrekt. Hvilke garantier har iam.no for at informasjonen de har "samlet sammen" faktisk er informasjon gjort tilgjengelig av personen som informasjonen omhandler? Det er intet problem å f.eks. opprette en facebookprofil i en annens navn. Informasjonen er da verdliøs, muligens også injurierende, om den brukes som opplysninger på et nettsted som iam.no. Man bestemmer selv om man vil stå oppført hos telefonkatalogen.no og ikke hos 1881.no, eller omvendt. iam.no gir deg intet valg. iam.no bestemmer hvilke opplysninger om deg som er tilgjengelig på deres nettside, feilaktige eller ikke.

Bildetyveri er helt klart ulovlig. Og sett i et etisk perspektiv bidrar iam.no til å ytterligere "umyndiggjøre" et allerede vaklende personvern. Om det, rent praktisk, fortsatt eksisterer noe kalt personvernloven og forbrukervern, bør det foretas en grundig gjennomgang, samt radikal forandring, av begge begrepers innhold før begrepene blir tomme. Tiden for å kun observere utviklingen av internett som sosialt fenomen må kunne sies å være forbi. Og som enkeltindivider har folk krav på rettigheter, også på internett.

VG: Nytt nettsted samler info om deg

VG: - IAM kan være ulovlig

Dagbladet:Datatilsynet vil ha svar fra iam.no

Aftenposten: Ny nettside blottlegger deg

Aftenposten: iam.no gir telefonstorm hos Datatilsynet

VG: - Kan gjøre ID-tyveri lettere

Dagbladet: Naboen ser deg på nett

TV2: - Nettstedet iam.no rammer ektefeller og barn

4 kommentarer:

  1. Får ut mer med et google søk. Det som er leit er at vi aksepterer at staten legger opp til kriminalitet med offentlige skattelister. De skulle aldri vært ute på nettet.

    SvarSlett
  2. HEI
    Merkelig nettsted dette Iam. Min samboer finnes ikke der, heller ikke min venninne, fordi de ikke har telefon. Så kriteriet for å være der er altså at man har telefon. Så no skal jeg få meg nye nummer som ikke skal legges ut på nett. Min X har fortsatt samme adresse som meg (stakkars han) og han får ikke denne fjernet uten å gi dem sin e-post. Merkelig nettsted.
    Jeg har ikke profil på noen nettsteder, og oppdgaer plutselig at jeg har fått en profil jeg ikke ønkser å ha hos Iam, men kan ikke slette denne, bare redigere. Men da jeg ikke ønsket å gi dem min e-post så var den muligheten også borte. OG DATATILSYNET sier at det IKKE ER LOV å PUBLISERE FULL FØDSELSDATO. Altså de kan bruk dag og måned men ikke år. eller de kan skrive alder uten dato. Så det Iam gjør er faktisk IKKE LOV. Hvorfor fjerner de så ikke dette. Merkelig ..

    SvarSlett
  3. Hvorfor kan et nettsted som faktisk gjør noe ulovelig - legger ut full fødselsdato - få lov til å gjøre det - Jeg ønsker ikke å ha noen profil noen steder men ser har at et sted som Iam faktisk lager meg en profil jeg ikke har bedt om. Og hva med gamle folk som bor alene og som ikke har pc og kan redigere sine opplysninger. Tror ikke Hansine på 96 år som ligger hjemme alene hele dagen syns det er noe kjekt å fått et nettsted som forteller alt om ho. Det mangler vel bare at det står der at ho er sengeliggende og hjelpeløs......

    SvarSlett
  4. Folkeaksjonen mot IAM

    hver enkelt person som finner seg selv registrert på IAM bør fakturere selskapet med 250 kr pr kvartal for opplysninger benyttet rundt ens person.

    Dessuten oppfordres til massesending av mail til adressen : post@iam.no

    For de som vil møte opp personlig eller bombardere med snail mail er adressen :
    I’M International AS
    Wergelandsveien 27
    0167 Oslo

    Sammen kan vi påføre selskapet så my ekstraarbeide og kostnader at dette blir ulønnsomt meget fort.

    SvarSlett